10% EXTRA korting op ALLE lopende aanbiedingen!

10% EXTRA korting op ALLE lopende aanbiedingen!

Tips bij het kiezen van de perfecte verlichting

Te veel, te weinig, te fel, te zwak: verlichting in de woonkamer is best lastig. Het is niet een kwestie van een paar lampen ophangen hier en daar, maar het vraagt om weloverwogen keuzes. Koop daarom nooit zomaar een lamp, maar kijk eerst wat je echt nodig hebt. Maar let op, niet elke lamp is geschikt als badkamer verlichting of keukenverlichting. Denk na over de functie van je nieuwe woonkamer lamp of tuin verlichting voordat je gaat shoppen.

Nieuwe verlichting kopen: maak een lichtplan

Met veel zorg heb je meubels uitgezocht voor je woonkamer. Maar zoveel zorg gaat er meestal niet naar het uitzoeken van verlichting. Vaak wordt verlichting als laatste element toegevoegd in een nieuw interieur.

Dan is het toch zonde als de verlichting niet volledig aansluit op je nieuwe interieur? Dus, wil je het goed doen, maak dan je eigen lichtplan. Want een leesstoel verdient een mooie staande lamp en een relaxbank een paar subtiele plafondspots die je kunt dimmen.

We geven je tips hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Mix & match verlichting in een lichtplan

Wil je nieuwe woonkamer-, slaapkamer- of badkamer verlichting? Het is altijd slim om dit uit te tekenen of om een lichtplan te laten maken. In dit lichtplan kan je ook meteen de posities van de stopcontacten en lichtschakelaars intekenen. Zo voorkom je rondslingerende stekkerdozen en meters snoer die je creatief moet wegwerken.
Mix en match verschillende type verlichting en wissel af met armaturen en lichtbronnen voor de perfecte balans in jouw lichtplan.

Basisverlichting zorgt ervoor dat een kamer voldoende wordt verlicht. Basisverlichting is een combinatie van indirect licht via een grote raampartij bijvoorbeeld en direct licht van lampen. Het zijn vaak lampen met een hoge lichtopbrengst. Het licht wordt door de gehele ruimte verspreid, dit zorgt voor een rustig en gelijkmatig geheel. Het komt in de buurt van natuurlijk daglicht waardoor het prettig aanvoelt voor je ogen.

Accentverlichting is er juist op gericht om om een plek of object specifiek te benadrukken. Richt één of meerdere spots op een mooie canvas of laat een prachtige plant knallen in je interieur.

Functionele verlichting plaats je op een plek waar je gericht licht nodig hebt. Een bureaulamp in een werkkamer of een nachtlampje in de slaapkamer. Ook in een keuken heb je voldoende functionele verlichting nodig.

Bij sfeerverlichting licht de nadruk op de uitstraling en het design van de lamp. Met stoere, industriele verlichting kan je een kamer helemaal laten opleven. De kleur en het armatuur, de lampenvoet geven een lamp karakter. Het zijn vaak lampen met een lage lichtopbrengst, sfeer speelt een belangrijkere rol.


Hanglampen, plafondlampen, staande lampen: verlichtingsopties te over. Je zou er bijna keuzestress van krijgen. Niet doen, hoor! Met ons stappenplan kun je direct aan de slag. 

1. Maak een plattegrond van je kamer

Begin altijd met een plattegrond van de ruimte, in de juiste afmetingen op schaal. Niet helemaal zeker van de afmetingen? Met een globale schets kom je al een heel eind.

Plaats in de plattegrond ook de meubels, muurdecoratie en kamerplanten op de juiste plek.

2. Zet de activiteiten erbij

Bepaal vervolgens de activiteit. Waar wil je eten, lezen, tv kijken of werken? In de plattegrond geef je per plek aan wat je wilt gaan doen of waar de ruimte of het hoekje voor bedoeld is.

Als je in deze fase goed nadenkt over wat je wilt doen op deze plek, kies je bij de volgende
stappen de juiste lampen. Je kunt natuurlijk ook meerdere activiteiten per plek aangeven.

3. Teken lichtcirkels in de plattegrond

Teken cirkels? Ja! De cirkels staan voor de straal van het licht, geschetst natuurlijk. Op deze manier krijg je een goed beeld van alle lichtbronnen in de ruimte. Grote cirkels staan voor fellere lampen, kleinere cirkels of puntjes staan voor kleine lichtbronnen. Denk hierbij aan een schermlampje. Afhankelijk van hoeveel licht je nodig hebt, teken je grote en kleine cirkels.

Zorg dat de ruimte in ieder geval voldoende wordt verlicht. Met een stijlvolle staande woonkamer lamp naast de bank of ingebouwde spots zorg je voor een goede basis. Teken cirkels tot hoever het licht moet reiken en zorg ook dat de cirkels van je basisverlichting elkaar raken. Hierdoor ontstaat er een gelijkmatige verdeling.

4. Bepaal per cirkel het soort licht, sfeer en design

Kies vervolgens ook andere lichtsoorten. Bepaal waar je accenten op wilt leggen. Een plant, opvallend schilderij of wil je een spotje boven je boekenkast? Geef dat aan in je plattegrond. Teken ook functionele verlichting in, waar heb jij een bureaulamp of een leeslamp nodig?
Tot slot voeg je ook sfeerverlichting toe aan je interieur. Bepaal het design van je lampen, welke armaturen passen bij jouw interieur? Denk daarbij ook aan de kleur en warmte van de lichtbron.

5. Stopcontacten en lichtschakelaars

Niets is vervelender dan je warme bed te moeten verlaten om het licht uit te doen. Zet daarom ook stopcontacten en lichtschakelaars op de kaart zodat je daar rekening mee kan houden.

6. Afstemmen van de juiste verlichting:

De onderstaande grove indeling helpt je bij het maken van een keuze: 

  • Basisverlichting; die doe je meteen aan als je binnen komt. 
  • Sfeerverlichting; om het gezellig te maken
  • Functionele verlichting; om bij te lezen of werken.
  • Gerichte verlichting; om een (kunst)object mee uit te lichten. 
  • Basis: plafondlampen en hanglampen
  • Sfeer: tafellampen, vloerlampen en wandlampen
  • Functioneel: leeslampen of bureaulampen
  • Gericht: spotjes, met of zonder klem.

Lichtbronnen

De lichtbron is de finishing touch van je nieuwe lamp. Hoewel er lampen in bijna alle kleuren bestaan, zijn de meeste bolletjes wit of transparant. Alle lichtbronnen hebben voor- en nadelen. Kies voor een energiezuinige spaarlamp, of mooi, warm licht van een halogeen spotje. Ga je voor duurzaam en praktisch? Met dimbare LED verlichting pas je eenvoudig jouw verlichting aan op de sfeer van dat moment.

Kleurtemperatuur lichtbronnen

Lichtbronnen hebben verschillende uitstralingen, dit wordt kleurtemperatuur genoemd. Dit heeft niets te maken met de temperatuur van het bolletje, het geeft aan welke warmte het licht van de lamp uitstraalt.
Dit wordt aangeduid in Kelvin (K) op een schaal van 1000 tot 10.000. Hoe hoger de hoeveelheid Kelvin, hoe koeler of witter het licht oogt. Ruwweg kan je kleurtemperaturen opdelen in vier groepen:

• Tot 2700K: Extra warme kleur (vergelijkbaar met kaarslicht)
• 2700K tot 3000K: Warme kleur
• 3000K tot 4700K: Neutrale kleur
• Vanaf 4700K: Koud wit licht (zoals helder daglicht)

Hoewel dit natuurlijk persoonlijk is, ligt de gemiddelde kleurtemperatuur in een huis rond 3000 Kelvin. De meest voorkomende lichtkleur is 2700K, vergelijkbaar met een gloeilamp of halogeen. Een groot voordeel van LED is dat je dit type verlichting in bijna alle warmtekleuren kan bestellen. Deze lampen worden dan ook steeds vaker gebruikt, binnen én buiten.

Bekijk alle lichtbronnen >

Hoe werkt LED verlichting?

LED lampen zijn zo’n 90% zuiniger dan traditionele gloeilampen. LED staat voor Light Emitting Diode. Een LED lamp bevat geen gloeidraad, maar diodes: LED’s. Deze LED’s lichten op als er in de juiste richting stroom doorheen wordt gestuurd. Daarbij komt bijna geen warmte vrij. Bij een gloeilamp of halogeen gaat er juist veel energie verloren omdat de lamp heel warm wordt. LED verlichting heeft daarnaast geen opwarmtijd nodig. LED lampen zijn zuiniger dan alle andere soorten lampen. Met LED verlichting kan je dus flink besparen op je energiekosten.
TIP: Met dimbare LED lampen, bepaal je zelf de hoeveelheid Kelvin. Zo maak je LED verlichting in een handomdraai multifunctioneel en profiteer je optimaal van jouw verlichting.

Bekijk alle LED verlichting >

Welke verlichting past in jouw ruimte?

Voor verschillende ruimtes heb je verschillend licht nodig. In de eetkamer is het licht boven de eettafel belangrijk. De eettafel is een van de belangrijkste meubels in je huis. Samen eten, nog even werken of gezellig spelletjes spelen. Een mooie hanglamp met één of meer lichtbronnen zorgt voor een gezellige sfeer.

Woonkamer verlichting

In een woonkamer vinden vaak verschillende activiteiten plaats. Naast basisverlichting is ook sfeerverlichting een must have. Denk aan een basis van dimbare inbouwspots met LED verlichting, een plafondlamp of een goede vloerlamp naast de bank. Combineer dit met warme, gezellige tafellampjes en andere design verlichting. Zorg ook voor functionele verlichting, zoals een leeslamp bij een relaxfauteuil.

Slaapkamer verlichting

In je slaapkamer wil je een rustgevende sfeer creëren of juist een romantisch sfeertje creëren om in weg te dromen. Functionele verlichting is in een slaapkamer net zo belangrijk als sfeerverlichting. Begin eerst met een plafond- of hanglamp. Deze lamp verlicht de hele kamer. Tenslotte dan voor functionele verlichting, bijvoorbeeld op of bij je nachtkastje. Kies voor een mooie tafellamp of een wandlamp. Een wandlampje of leeslampje bij je bed is heel prettig. Denk ook aan verlichting voor je kledingkast. Vergeet niet om extra lichtschakelaars in de buurt van je bed te plaatsen.

Badkamer verlichting

Ook in een badkamer is een goede balans nodig. Met beweegbare spots kan je de lichtbundel specifiek op één object richten, bijvoorbeeld de spiegel. Heel handig. En urenlang badderen doe je natuurlijk liefst in een gezellige, intieme badkamer.

Keuken verlichting

In een keuken is functionele verlichting naast een goede basis essentieel. Zorg altijd voor voldoende licht op je werkblad, want je wilt zien wat je aan het doen bent. Doe dit met spotjes aan de onderkant van je keukenkasten of in het plafond. Heb jij een gezellige woonkeuken met een grote eetkamertafel? Voeg dan ook sfeerverlichting toe zoals een goede hanglamp boven je eettafel.

In de keuken is het belangrijk dat je je werkblad goed verlicht. Hiervoor is niet alleen de plaatsing van de lamp belangrijk, maar ook het type. Kies bijvoorbeeld voor een plafondlamp met verschillende lichtbronnen om alle hoeken goed te kunnen verlichten.  

Tuin verlichting

Om je tuin te verlichten, kan je verschillende type verlichting gebruiken. Wil je een mooie gevel eruit laten springen? Doe dit met wandlampen of bijvoorbeeld één of meerdere grondspots. Ook mooi langs de rand van een tuinpad of een bloemenperk.
Daarnaast mag sfeerverlichting ook niet ontbreken in je tuin. Denk aan kleurrijke lampionnen, lichtsnoeren of verzamel glazen potjes en maak je tuin knus met tientallen kaarsjes en theelichtjes.

Wil jij optimaal profiteren van het rendement van de zon? Kies dan voor solar verlichting in je tuin. Buitenlampen op zonne-energie zijn niet alleen duurzaam, je hoeft ook niet na te denken over de stroomvoorziening en bekabeling voor je lampen.

Bekijk alle tuin verlichting >

Lamp ophangen

Sta je te popelen om je nieuwe verlichting te installeren? Een hanglamp ophangen is niet altijd simpel. We geven je in ieder geval een belangrijke tip; hang je lamp altijd op de juiste hoogte.

Een hanglamp boven je eettafel is sfeervol en praktisch. Maar hoe hoog hang je lamp boven een eettafel? Zorg in ieder geval dat je er onderdoor kunt kijken, dat is wel zo gezellig. We adviseren om zo’n 60 tot 70 centimeter te rekenen tussen het tafelblad en de onderkant van de lamp. Als je rechtop staat, is dat ongeveer op ooghoogte.

Woonkamer lamp

Hoe hoog hang je een lamp boven een salontafel? Bij een nieuwe salontafel lamp spelen de vorm en grootte van je tafel ook een rol. Heb je een royale rechthoekige salontafel? Of juist een klein tafeltje waar je vaak omheen loopt? Zorg voor voldoende vrije ruimte rondom de lamp en hang hem hoog genoeg om je hoofd niet te stoten. Of ga voor een verstelbare hanglamp, zo bepaal je elke keer opnieuw de perfecte hoogte voor een optimaal sfeertje.

Heb jij je lichtplan op papier staan en ben je klaar om alle lampen voor je nieuwe verlichting shoppen? Doe inspiratie op en bekijk ons ruime assortiment verlichting met daarin alle pareltjes om je interieur te laten shinen.

Bekijk alle verlichting >