14 dagen lang de 100 grootste aanbiedingen! | Bekijk alle aanbiedingen >

14 dagen lang de 100 grootste aanbiedingen! | Bekijk alle aanbiedingen >

Tips voor het kiezen van een dekbedovertrek

Een slaapkamer waarin je je prettig voelt, zorg ervoor dat je beter slaapt en uitrust. Een dekbedovertrek draagt bij aan de look & feel van je slaapkamer. Voor welke kleur en welk materiaal kies jij? Wij geven je tips en advies!

Afmetingen van dekbedovertrekken

De afmeting van het dekbedovertrek hangt af van het dekbed dat je hebt. Het dekbed hoort langer en breder te zijn dan het matras. Dit omdat dan je hele bed bedekt is, ook wanneer je erin ligt en je zo wat extra speling hebt aan de zij- en boven- of onderkant. Het formaat van je dekbedovertrek is gelijk aan het formaat van je dekbed. De 200/220 lengtemaat betekent dat de dekbedovertrekken geschikt zijn voor zowel 200cm als 220cm lang. Bij een dekbed van 200cm heb je 20cm extra instopstrook.

Twijfel je nog over het formaat van je dekbedovertrek? Bekijk dan welke maat je nodig hebt:

Is geschikt voor formaat bed en matrasDekbed breedte x lengte
1 persoons dekbed maat1 persoonsbed: 90 x 200140 x 200/220
2 persoons dekbed maatTwijfelaar: 140 x 200200 x 200/220
Lits-jumeaux dekbed maat2 persoonsbed: 160 x 200 en 180 x 200240 x 200/220
Lits-jumeaux dekbed XL maat2 persoonbed: 180 x 200 en 200 x 200260 x 220
Peuterdekbed maatPeuterbed: 70 x 150100 x 135 en 120 x 150

Peuter- en kinderdekbedovertrekken

Een peuterdekbedovertrek heeft een maat van 120x150cm en een kinderdekbedovertrek een maat van 140x200cm. Deze hebben beide een flessenhals als instopstrook. Bij Leen Bakker hebben we een ruim assortiment in zowel peuter- als kinderdekbedovertrekken.

Wat is een lits-jumeaux dekbedovertrek?

Lits-jumeaux is de grootste maat dekbedovertrek die er is, dit is de maat 240x200/220cm. Deze maat wordt vaak gebruikt bij een bed van 160 of 180 cm breed en bij een dekbed in de maat 240x200/220cm.

Wat is een instopstrook?

Wist jij dat die gekke flap, aan het einde van het voeteneinde, een instopstrook is? Dit extra stukje stof stop je in je matras of gewoon in je dekbed zelf. Er zijn namelijk vier verschillende soorten stroken die nuttig kunnen zijn om je overtrek erin te stoppen.

 • dubbele instopstrook: een lang stukje stof aan het voeteneind en loopt in breedte van het overtrek door aan beide zijden.
 • flessenhals: aan de onderkant zijn de zijkanten dicht, hierdoor wordt het voor jouw dekbed een stuk lastiger om eruit te glijden.
 • knoop-ritssluiting: het dekbed kan niet uit de overtrek gaan, maar je kan deze helaas niet instoppen.

Stoffen en materialen

Dekbedovertrekken zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. De meest voorkomende stof voor dekbedovertrekken is katoen. Alleen de manier waarop de katoen geweven wordt, bepaalt of de stof flanel, katoen, percal of satijn heet. Daarnaast zijn er ook microvezel dekbedden die gemaakt zijn van synthetisch materiaal.

 • Satijn: Dit is de fijnste katoensoort, ook wel katoensatijn genoemd. Deze stof is fijner geweven met draden dichter op elkaar, waardoor deze stof zachter is dan regulier katoen. Het kan een lichte glans bevatten.
 • Percal: Dit is een fijne katoensoort. Deze is fijner geweven dan katoen, maar niet zo fijn geweven als satijnkatoen.
 • Katoen: Dit is een normaal tot fijne katoensoort.
 • Flanel: Een normale tot fijne katoensoort. Deze soort wordt wat opgeruwd waardoor het zachter aanvoelt en het warmte beter vasthoudt dan normaal katoen. Ideaal voor in de herfst en winter.
 • Microvezel/Microfiber: Een combinatie van polyester en polyamide (nylon). Dit noemen we een kunstmatige gefabriceerde stof.

Katoen

Katoen is de meest gebruikte stof in dekbedovertrekken vanwege zijn stevige kwaliteit. Dit natuurproduct is ademend en daarom erg geschikt voor kwalitatief hoogwaardige dekbedovertrekken. Katoen voelt bij het in bed stappen fris aan en heeft een goed vocht absorberend vermogen. De stof is zacht, ademt goed en is vocht absorberend. In vergelijking met satijn voelt een goedkopere katoensoort wat stugger aan.

Bekijk alle katoenen dekbedovertrekken >

Satijn katoen

Dekbedovertrekken van katoensatijn zijn gemaakt van 100% gekamde katoen die zeer soepel aanvoelt. De stof wordt fijner geweven, met meer draden per m2, hierdoor ontstaat de stof satijn. Dekbedovertrekken van katoensatijn zijn daarom het gehele jaar goed te gebruiken. Ze zijn soepel en zacht, nemen snel vocht op en hebben een luxe uitstraling door de mooie subtiele glans.

Bekijk alle satijnen dekbedovertrekken >

Microvezel

Een microvezel of microfiber dekbedovertrek is gemaakt van polyester en polyamide. Dit zijn kunstmatig gefabriceerde stoffen, in tegenstelling tot katoen dat organisch is. Er zijn vele variaties in microfiber stoffen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, zoals de iets hoger geprijsde microvezel dekbedovertrekken. Deze stoffen zijn van betere kwaliteit en hebben bijna vergelijkbare eigenschappen als katoen. De stof is zacht, soepel en strijkvrij. Deze stof is voordeliger geprijsd dan katoen, maar ademt daardoor ook minder goed. Door de glanzende stof kan het wat glad aanvoelen en sneller gaan pillen.

Bekijk alle microvezel dekbedovertrekken >

Polyester

Polyester wordt in dekbedovertrekken vaak gecombineerd met katoen. Dit noemen we ook wel polykatoen. De katoenvezels zijn dan verweven met polyester draden, wat de stof natuurlijker en meer ademend maakt. Polyester is een synthetische stof waardoor het kreukherstellend, strijk- en krimpvrij. Het behoudt zijn kleur na het wassen en is voordelig geprijsd. De nadelen zijn dat er na veelvoudig wassen kans is op pillen. Daarnaast kan het als zweterige stoffencombinatie worden beschouwd.

Bekijk alle polyester dekbedovertrekken >

Percal katoen

Percal of perkal is een bijzonder fijn geweven stof, gemaakt van katoengaren. Hierdoor voelt percal glad en comfortabel koel aan, zonder dat het glanst zoals bijvoorbeeld satijn doet. De kwaliteit zit tussen katoen en satijn in.

Een laken mag pas percal heten wanneer er minimaal 200 counts per inch zijn verwerkt. Percal duidt dus op een weefdichtheid en garenfijnheid die hoger ligt dan bij gewoon katoen (144 counts). Door de hoge kwaliteit zal deze stof niet snel slijten. De stof voelt soepeler en gladder dan gewoon katoen. Behalve dat de glans wat minder is dan satijn, heeft deze stof doorgaans geen nadelen.

Bekijk alle percal katoenen dekbedovertrekken >

Flanel

Flanel is een textielsoort die gemaakt is van een los gesponnen 100% katoengaren. Kenmerkend voor deze 100% geruwde katoen is zijn zachtheid. De stof voelt warm, dik en zacht aan, ademt goed en drijft vocht goed af. Flanel past zich aan de lichaamstemperatuur aan waardoor het minder geschikt is voor mensen die het snel warm hebben. Lees hier waarom flanellen dekbedovertrekken vooral geslaagd zijn in de winter en voor koukleumen.

Bekijk alle flanellen dekbedovertrekken >

Hoe onderhoud en was ik mijn dekbedovertrek?

Nog langer plezier van je beddengoed? Wij zetten onze wasadvies tips voor je op een rijtje. Met deze tips houd je je beddengoed langer mooi!


100% katoen dekbedovertrek was advies:

Een groot deel van ons beddengoed is gemaakt van 100% katoen. Katoen is een natuurlijke materiaalsoort. Het ademt en neemt vocht op, zodat jij heerlijk weg kan dromen.

 1. Was je beddengoed volgens de wasvoorschriften die te vinden zijn op de verpakking en op het waslabel van het beddengoed.
 2. Ook al kan je niet wachten om je nieuwe overtrek zo snel mogelijk op je bed te leggen, was het wel even van tevoren. Zo neemt je overtrek beter vocht op.
 3. Een wit of licht katoenen overtrek kun je makkelijk op 60 graden wassen. Dit geldt ook voor katoen satijn of katoen percale.
 4. Gebruik alleen wasmiddel met witversterkers als je overtrek ook echt helemaal wit is. Anders kan het de andere kleuren vervagen.
 5. Een linnen, jersey of donker katoenen overtrek of een overtrek met goudprint was je op 40 graden. Of was duurzaam en was al je beddengoed op 30 graden.
 6. Je overtrek kan op een lage temperatuur in de droger. Zorg dat je het er dan uithaalt zodra het klaar is, dan heb je de minste kreukels. Uiteraard kun je je overtrek ook gewoon uithangen op de waslijn, dit is tevens beter voor het milieu.

Als je zin en tijd hebt, kun je je overtrek strijken. Katoen, katoen percale en jersey op 3 puntjes, linnen op 1 puntje. Strijk binnenstebuiten om de print en kleur te beschermen.

100% katoen satijn dekbedovertrek was advies:

Leen Bakker heeft een mooi aanbod aan katoen satijnen dekbedovertrekken. De dekbedovertrekken zijn uitgevoerd in een mooie en soepele kwaliteit van minimaal TC240 katoen satijn. TC staat voor Thread Count. Thread Count 240 wil zeggen dat het overtrek 240 draden per inch bevat. Hoe hoger het aantal draden per inch, hoe fijner en soepeler het satijn over je bed valt en hoe mooier de glans.

 1. Was je beddengoed volgens wasvoorschriften die te vinden zijn op de verpakking en op het waslabel van het beddengoed.
 2. Ook al sta je te springen om het nieuwe overtrek zo snel mogelijk op je bed te leggen, was het wel even voordat je het in gebruik neemt. Zo neemt het overtrek het vocht dat je tijdens het slapen verliest beter op.
 3. Een wit of licht katoen satijnen overtrek kan je makkelijk op 60 graden wassen. Een donker katoen satijnen overtrek of een overtrek met goudprint was je op 40 graden. Of was duurzaam en was al je beddengoed op 30 graden.
 4. Gebruik alleen wasmiddel met witversterkers als je overtrek ook echt helemaal wit is. Anders kan het de andere kleuren vervagen.
 5. Je overtrek kan op een lage temperatuur in de droger. Of maak een milieubewuste keuzen en hang je overtrek uit op de waslijn.


Als je zin en tijd hebt, kan je je overtrek strijken. Katoen satijn kun je, net als normaal katoen, op 3 puntjes strijken. Strijk altijd binnenstebuiten om de print en kleur te beschermen.

Blij met je aankoop? Deel een foto van je slaapkamer met #leenbakker of tag ons in je foto!