Hoe kies ik een matras?

Bij Leen Bakker vind je een ruime matrassencollectie. Wat voor slaper je ook bent: je kiest gemakkelijk het matras dat aansluit bij jouw slaapwensen. Volg de matrassenwijzer en vind jouw ideale matras!

Welk matras past bij mijn slaaphouding?

Hoeveel ondersteuning een matras moet geven is afhankelijk van jouw slaaphouding. Lees hieronder welk matras het beste past bij jouw slaaphouding.

Buikslaper

Keuze uit: medium/stevig

Een buikslaper krijgt gedurende de nacht de meeste druk op onderrug en nek. Een stevig of medium matras is daarom doorgaans het meest geschikt. Op die manier krijgt je lichaam de meeste ondersteuning en wordt de druk op nek en rug geminimaliseerd.

Bekijk matrassen voor buikslaper

Zijslaper

Keuze uit: medium/soepel

Voor de zijslaper is het vooral belangrijk dat de ruggengraat gedurende de nacht in een rechte lijn blijft liggen, vanaf de nek tot onderaan het staartbeen. De heupen en schouders moeten dus enigszins in het matras weg kunnen zakken. Een medium of soepel matras is daarom doorgaans het meest geschikt.

Bekijk matrassen voor zijslaper

Rugslaper

Keuze uit: medium/soepel

Dat het lichaam de natuurlijke S-vorm behoudt, is voor de rugslaper het belangrijkst. Daarnaast moet de rugholte voldoende ondersteuning ontvangen. Een medium matras is doorgaans het meest geschikt. Zo blijven de rugwervels in hun natuurlijke vorm én ligt je rug niet in een te holle stand.

Bekijk matrassen voor rugslaper

Wat voor soort matras past bij mij?

Leen Bakker heeft verschillende typen matrassen. Hieronder lees je de voordelen en eigenschappen.

Schuim

Koudschuim

Koudschuimmatrassen vormen zich uitstekend naar de vormen van het lichaam. Tegelijkertijd is koudschuim stevig, waardoor een goede ondersteuning altijd gewaarborgd is. Ook kenmerken koudschuimmatrassen zich door uitstekend ventilatievermogen en zorgen ze op die manier voor een optimaal slaapklimaat. 

 • Vormt goed naar de contouren van het lichaam
 • Zeer goed ventilatievermogen door open celstructuur
 • Lange levensduur door het gebruik van duurzaam materiaal

Bekijk koudschuim matrassen

Polyetherschuim

Polyether matrassen zijn uitstekend geschikt als matras voor kinderen en volwassenen tot 80 kilogram. Polyether is een comfortschuim: een stevige schuimsoort die voldoende comfort biedt, betaalbaar is én een lange levensduur kent. Polyether matrassen zijn antiallergisch en ze houden warmte goed vast.

 • Houdt warmte goed vast door dichte celstructuur
 • Voldoende comfort
 • Aantrekkelijk geprijsd
 • Lange levensduur

Bekijk polyetherschuim matrassen

Traagschuim

Traagschuimmatrassen ondersteunen en verdelen het lichaamsgewicht op de juiste wijze. Daarnaast reageert traagschuim op temperatuur, waardoor het zich perfect aanpast aan de vormen van het lichaam. Traagschuim houdt warmte goed vast en is daarom zeer geschikt voor de slaper die het sneller koud heeft.

 • Vormt goed naar de contouren van het lichaam en keert na belasting niet direct terug in de oorspronkelijke vorm
 • Voelt warm aan door dichte celstructuur
 • Hoe dikker de traagschuimlaag, hoe soepeler het matras aanvoelt

Bekijk traagschuim matrassen

Binnenvering

Bonellvering

Bonellvering matrassen kenmerken zich door hun uitstekende ventilatie en optimale weerstand. De Bonellveer biedt namelijk weinig weerstand bij een kleine belasting, maar veel tegendruk bij zware belasting. Hierdoor krijgt het gehele lichaam de juiste ondersteuning en tegendruk.

 • Uitstekende ventilatie door open matraskern
 • De veren bewegen niet afzonderlijk van elkaar, maar zijn met elkaar verbonden

Bekijk bonellvering matrassen

Pocketvering

Pocketveringmatrassen zorgen voor een uitstekend ligcomfort door goede lichaamsondersteuning. Kies je een matras met meerdere comfortzones, dan worden alle lichaamsdelen evenredig ondersteund, wat bijdraagt aan een prettig slaapcomfort. Daarnaast zijn pocketveringmatrassen uitstekend ventilerend en vochtregulerend.

 • Perfecte lichaamsondersteuning, zeker bij matrassen met verschillende comfortzones
 • Veren kunnen afzonderlijk van elkaar bewegen
 • Uitstekend ventilerend en vochtregulerend door holle kern
 • Lange levensduur door het gebruik van duurzaam materiaal

Bekijk pocketvering matrassen

Onze nieuwe collectie

Vind het matras dat bij jou past!

Easy matras

 • Keuze uit schuim- of binnenveringskern
 • Geschikt tot 80 kg
 • Vaste lage prijs

Bekijk Easy matrassen

Comfort matras

 • Keuze uit schuim- of pocketveringskern
 • 7 comfortzones voor optimale lichaamsondersteunin
 • Wasbare matrashoes
 • Antiallergisch
 • Geschikt tot 100 kg

Bekijk Comfort matrassen

Royal matras

 • Keuze uit pocketvering- of multipocketveringskern
 • 7 comfortzones voor optimale lichaamsondersteuning
 • Extra drukverlagend
 • Wasbare matrashoes
 • Antiallergisch

Bekijk Royal matrassen

Waar moet ik op letten bij het kopen van een matras?

Wil jij een nieuw matras kopen, dan is het fijn dat je weet waar je op moet letten. Hieronder staan zes belangrijke punten opgesomd die jou helpen bij het maken van je keuze. Creëer extra comfort door een topdekmatras bovenop jou matras te leggen. Hierdoor verleng je tevens de levensduur van jouw matras.

Let op: niet alle matrassen zijn geschikt voor alle lattenbodems. Controleer dit dus goed bij aankoop van je matras en lattenbodem.

Formaat

Hoe breed en hoe lang moet het matras zijn voor het beste slaapcomfort? Kijkend naar de breedte van het matras, dan geldt meestal: 90 cm breedte is prima voor een normaal postuur. Voor de lengte van het matras geldt: je matras moet ongeveer 20 cm langer zijn dan je totale lichaamslengte.

Gewicht

De ondersteuning die een matras biedt, is met name afhankelijk van de kern van het matras. Zo geeft een matras met pocketvering of koudschuim vaak de meeste ondersteuning. Afhankelijk van je lichaamsgewicht heb je meer of minder ondersteuning nodig.

Prijs

Bij Leen Bakker vind je matrassen in verschillende prijsklassen, met verschillende comfortniveaus. Denk goed na over het matras dat je kiest, want je slaapt er uiteindelijk iedere nacht op! Alle matrassen van Leen Bakker zijn van hoge kwaliteit, maar verschillen in de prijs door de gebruikte materialen en de opties.

Warm of koud

Je slaapt het beste wanneer je het niet te warm én niet te koud hebt. Kies wanneer je het snel koud hebt een traagschuim matras. Deze matrassen ventileren minder goed, waardoor warmte beter behouden blijft. Kies wanneer je het snel warm hebt een koudschuim- of pocketveringmatras. Deze matrassen zijn juist beter ventilerend en vochtregulerend, waardoor warmte en vocht beter wordt afgevoerd.

Fysieke klachten

Een goed matras helpt lichamelijke klachten voorkomen en verminderen. Daarom is het bij fysieke klachten, zoals rug- en gewrichtsklachten, belangrijk te letten op de ondersteunende kwaliteiten van een matras. Kies voor een traagschuim- of koudschuimmatras vanwege de drukverlagende eigenschappen én houd rekening met je slaaphouding bij het kiezen van een stevig, medium of soepel matras.

Allergieën

Heb je ’s nachts vaak last van verstopte luchtwegen, dan kan het zijn dat je last hebt van een huisstofmijtallergie. Gelukkig zijn er verschillende hypoallergene matrassen in de collectie opgenomen. Deze matrassen zijn vrij van schadelijke stoffen, en daardoor antiallergisch. Ook hebben veel van de matrassen een wasbare hoes.

Garantie matrassen en boxsprings

De garantie voor matrassen en boxsprings varieert van 3 tot 10 jaar en is geldig vanaf de datum van levering. Bij de productinformatie in de winkels, op de website en op de matrasetiketten staat vermeld welke termijn geldt voor welk product.

Lees hier meer over de garantie en voorwaarden >