Waar moet je op letten bij het kopen van een boxspring?

Wat is een boxspring?

Een boxspring bestaat uit een combinatie van een onderstel op pootjes, een matras en eventueel een topdekmatras. In het onderstel zitten bonellveren verwerkt. De boxspring is alleen de onderkant. Bij Leen Bakker koop je altijd een complete boxspring, inclusief matras en eventueel een topper.

Waaruit bestaat een boxspring?

Een complete boxspring bestaat uit meerdere onderdelen:

 •  De box
 •  Het matras
 •  Het topdekmatras
 •  De pootjes
 •  Het hoofdbord

Bij Leen Bakker koop je altijd een complete boxspring. Is de complete boxspring niet helemaal naar jouw wens, stel jouw ideale boxspring dan zelf samen in de configurator.

Wat zijn de verschillen tussen een boxspring en een bed?

Onze boxsprings worden als complete boxspring verkocht; de boxspring, een matras, een topper, pootjes en een hoofdbord. Een bed wordt vaak als los onderdeel verkocht. Je koopt er zelf de lattenbodem, matras en een topper bij. Een boxspring is door de combinatie van veringslagen en matraslagen van hoger ligcomfort. Bovendien heeft een boxspring over het algemeen een hogere instaphoogte en geeft het in zijn totaliteit een luxe aanzicht in de slaapkamer.

Boxsprings

 •  Compleet met matras, topdekmatras en hoofdbord
 •  Comfort is zelf samen te stellen
 •  Afwerking vaak van stof of lederlook

Bedden

 •  Los bedframe
 •  Comfort is samen te stellen d.m.v. lattenbodem, matras en topper
 •  Afwerking vaak van hard materiaal zoals hout, metaal, kunststof of een zachter materiaal zoals stof

Kies je voor een boxspring of een bed met lattenbodem?

Als je een bedframe hebt kies je voor een bijpassende lattenbodem. In lattenbodems zit veel verschil in kwaliteit. Door middel van de lattenbodem en het matras stel je zelf het comfort samen. Vind je comfort erg belangrijk en wil je graag een hoog comfort en een luxe uitstraling? Kies dan voor een boxspring.

Wat zijn de voor- en nadelen van een boxspring?

Voordelen

✔ Boxspring, matras, topper en hoofdbord zijn volledig zelf samen te stellen qua comfort en qua uitstraling

✔ Een boxspring heeft vaak een hogere instap dan een bed. De instap varieert van 51cm tot 68cm hoog

✔ Als je kiest voor een boxspring zonder hoofd- en voetbord, dan is de boxspring erg compact. Vaak is deze niet groter dan de afmetingen van het matras

✔ Door de open constructie van de boxspring ventileert deze goed

✔ Het voordeel van een eenpersoons boxsprings is dat je er eenvoudig een tweepersoons boxspring van kunt maken

Nadelen

 •  Schoonmaken is lastiger dan bij een bedframe dat is gemaakt van een hard materiaal zoals hout, metaal of kunststof. Als alternatief zou je kunnen kiezen voor een kunstleder bekleding
 •  Voor sommige mensen veert de combinatie van een binnenveringmatras op een verende bodem te veel
 •  De bekleding. Vaak is de matras van een boxspring in dezelfde stof bekleed als de onderkant. Wanneer je de matras laat vervangen is het vrijwel onmogelijk om deze in dezelfde stof te bekleden. Je moet dan een nieuwe combinatie kopen, of het onderstel opnieuw laten bekleden. Opnieuw bekleden is al snel zo prijzig dat een nieuwe combinatie aantrekkelijker is

Wat is de beste boxspring voor mij?

Welke boxspring bij jou past is afhankelijk van een aantal factoren.

Vlakke boxsprings

De normale boxspring kenmerkt zich door de box, een los matras, een topdekmatras en het hoofdbord. Boxsprings zijn verkrijgbaar in eenpersoons en tweepersoons uitvoeringen.

Tweepersoons boxsprings

De meest gangbare maten voor complete tweepersoons boxsprings zijn:

Bekijk alle tweepersoons boxsprings >

Eenpersoons boxsprings

Op zoek naar een complete eenpersoons boxspring? Eenpersoons boxsprings zijn verkrijgbaar in verschillende maten:

Het voordeel van een eenpersoons boxspring is dat je er eenvoudig een tweepersoons boxspring van kunt maken.

Bekijk alle eenpersoons boxsprings >

Elektrisch verstelbare boxsprings

Bij elektrisch verstelbare boxsprings is het matras elektrisch verstelbaar. Door middel van twee motoren kunnen het rug- en beendeel onafhankelijk van elkaar worden versteld.

Ook worden elektrisch verstelbare boxsprings geleverd met een splittopdekmatras. Bij een splittopdekmatras kan je beide delen afzonderlijk van elkaar bewegen. Hiermee voorkom je dat het topdekmatras verschuift wanneer je het matras verstelt. Dit zorgt voor een hoger slaapcomfort.

Bekijk alle elektrisch verstelbare boxsprings >

Boxsprings met opbergruimte

Bij boxsprings met opbergruimte wordt de ruimte van de box vaak benut als extra opbergruimte. Bij dit type boxsprings kunnen de matrassen gekanteld worden, waardoor je de ruimte onder het matras kunt benutten voor kussens en beddengoed.

Bekijk alle boxsprings met opbergruimte >

Hoe hoog is een boxspring?

De hoogte van de boxspring is afhankelijk van de hoogte van de pootjes, de box, het matras en het topdekmatras. De hoogte van boxsprings varieert tussen de 51 cm en de 68 cm hoog. Welke hoogte bij jou past is afhankelijk van jouw wensen.

Boxspring matras

Al onze boxsprings worden inclusief matras geleverd. Sommige boxsprings hebben het voordeel dat zij worden geleverd met een matras met twee soorten comfort, namelijk medium en stevig. Door het matras om te draaien verander je het comfort van het matras.

Wat is een goed matras voor jouw boxspring?

Wil je graag een ander matras dan dat wordt geleverd bij jouw ideale boxspring, let dan op een aantal punten:

 •  Slaaphouding
 •  Comfort, stevig, medium of zacht

Wil je graag meer informatie bij het kiezen van het juiste matras.
Bekijk dan de adviespagina over matrassen >

Topdekmatrassen

Het topdekmatras of ook wel de topper, is een los matras van 4 tot 10 cm dik, dat je bovenop het matras van je boxspring of bed legt. Een topdekmatras zorgt voor extra comfort en ondersteuning. Ook kan een topdekmatras een oplossing zijn als je twee losse matrassen hebt. Zo dek je eenvoudig de naad tussen de twee losse boxsprings af.

Bekijk alle topdekmatrassen >

Hoe kan ik zelf een boxspring samenstellen?

Heb je niet jouw ideale boxspring kunnen vinden? Met de Umix boxspring stel je zelf jouw boxspring op maat samen met behulp van de configurator. Kies zelf het comfort van je boxspring, de kleur, het type stof en de pootjes.

Bekijk alle UMIX boxsprings

Garantie matrassen en boxsprings

De garantie voor matrassen en boxsprings varieert van 3 tot 10 jaar en is geldig vanaf de datum van levering. Bij de productinformatie in de winkels, op de website en op de matrasetiketten staat vermeld welke termijn geldt voor welk product.

Lees hier meer over de garantie en voorwaarden >