Wat is het beste topdekmatras voor mij
Wat is het beste topdekmatras voor mij

Wat is het beste topdekmatras voor mij?

In deze adviespagina:

Wat is een topdekmatras?

Een topdekmatras of topper is een dun matras van 4 cm tot 10 cm dik. Je legt dit matras bovenop je normale matras, daarom wordt het een topdekmatras of een matras topper genoemd. Het voordeel van een topper is dat je gewicht gelijkmatig wordt verdeeld over je matras. Een topdekmatras zorgt zo voor nog meer comfort.

Bij de aanschaf van een nieuwe topper zijn de volgende factoren belangrijk om rekening mee te houden;

 • checkbox Slaaphouding
 • checkbox Materiaal
 • checkbox Type matras (jouw basismatras; het matras dat eronder ligt)
 • checkbox Persoonlijke voorkeur; heb je het snel warm of koud?

Een topdekmatras leg je bovenop je normale matras

Slaaphouding

Welk topdekmatras past bij mijn slaaphouding? De slaaphouding kan je verdelen in drie groepen: de zijslapers, de rugslapers en de buikslapers. Het is belangrijk om te weten wat je slaaphouding is voor de keuze van je topdekmatras. Zo kies je de topper die het meest aansluit bij jouw lichaam.

Zijslaper
Rugslaper

Bij een rugslaper is de rug ideaal ondersteund tijdens de slaap. Je rug is namelijk in een natuurlijke houding. Je kunt kiezen voor een medium of stevige topper.

Zijslaper
Zijslaper

Slaap je het liefste op je zij, dan is het belangrijk dat je kiest voor een zachtere topper welke goed naar je lichaam vormt. Hierdoor worden de zwaarste drukpunten van je lichaam goed opgevangen en ondersteund door de topper en het matras eronder.


Buikslaper
Buikslaper

Als je een buikslaper bent heb je gedurende de nacht constante druk op nek en schouders. Hierdoor kan je je ‘s ochtends minder uitgeslapen voelen. De drukontstaat doordat je rug hol gebogen ligt en niet in haar natuurlijke vorm. Als buikslaper kies je voor een stevige topper.

Een boxspring bestaat uit een combinatie van een onderstel op pootjes en een matras

Materiaal

Welke vulling van topdekmatras? Toppers worden van verschillende materialen gemaakt. Welk materiaal het beste bij jou past is afhankelijk van een aantal factoren en van jouw persoonlijke voorkeur. Toppers worden vaak onderverdeeld in een aantal types:

 • checkbox Koudschuim topper
 • checkbox Traagschuim topper
 • checkbox Polyether topper
 • checkbox Polyester topper

Koudschuim topper

Een koudschuim topper heeft vaak een open structuur waardoor het goed ventileert en een goede vochtregulatie heeft. Ook veert dit type topper goed. Het voordeel van koudschuim is ook dat het niet of nauwelijks schimmelt.

Voordelen

 • check icon Prettig als je het snel warm hebt

Nadelen

 • check icon Dit type topper is vrij zwaar


Traagschuim topper

Een traagschuim topper is gemaakt van schuim wat bestaat uit holle cellen. Het voordeel hiervan is dat een traagschuim topper altijd zijn oorspronkelijke vorm weer aanneemt. Doordat het topdekmatras naar je lichaam vormt, biedt het de ideale ondersteuning.

Voordelen

 • check icon Voordeel van dit type topdekmatras is dat het door lichaamswarmte helemaal naar je lichaam vormt. Dit zorgt voor perfecte ondersteuning
 • check icon Een traagschuim topper verlaagt de druk doordat het naar je lichaam vormt

Nadelen

 • check icon Het is minder geschikt voor mensen die moeite hebben met opstaan of met uit bed komen. Doordat het topdekmatras altijd een aantal centimeter inzakt
 • check icon Een traagschuim topper kan warm aanvoelen doordat het naar je lichaam vormt


Polyether topper

Een polyether topper is over het algemeen een goedkopere topper. Dit wil niet zeggen dat een goedkopere topper slechter is. Een polyether topper is gemaakt van schuim en heeft een gelijkmatige celstructuur. Dit type topper kan als wat stugger worden ervaren omdat het minder naar het lichaam vormt zoals bij een traagschuim topper of koudschuim topper. Het soortelijk gewicht wordt aangeduid met “SG”. Hoe hoger dit getal hoe langer de levensduur van de topper.

Voordelen

 • check icon Voordeel van dit type topdekmatras is dat dit vaak een goedkopere topper is vergeleken met koudschuim of traagschuim toppers

Nadelen

 • check icon Kan als een iets stuggere topper worden ervaren


Polyester topper

Polyester is een materiaal wat vaak in combinatie met andere materialen in een topper wordt verwerkt. Zo wordt de hoes of tijk om de topper vaak van polyester gemaakt. Het voordeel hiervan is dat je de hoes er eenvoudig af kunt ritsen en kunt wassen of laten reinigen. Ook wordt in de bovenkant of de comfortlaag van de topper vaak polyester gebruikt. Dit wordt verweven met een ander materiaal, zoals wol of katoen.

Voordelen

 • check icon Voordeel van polyester is dat het vaak wordt verwerkt in de afneembare hoes of tijk, makkelijk te reinigen en verhoogt het comfort

Type topdekmatrassen

Welk topdekmatras past bij mijn matras? Er is niet een type topdekmatras dat speciaal voor een type matras gemaakt is. Het is het belangrijkste om te kijken naar jouw wensen. Als je jouw matras te hard vind kan je dit eenvoudig oplossen door te kiezen voor een soepeler topdekmatras. Wanneer je alleen de naad tussen twee losse matrassen wilt afdekken heb je voldoende aan een polyether matras.

Let er bij de aanschaf wel op hoe hoog je matras inclusief topdekmatras wordt. Zo kan je eenvoudig een bijpassende matrasbeschermer en molton aanschaffen. Hierdoor voorkom je dat je topper van je matras afglijdt. Voor verstelbare bedden zijn er splittopdekmatrassen verkrijgbaar.


Wat is een split topdekmatras?

Een split topdekmatras is een topper welke aan de bovenzijde voorzien is van een split en los van elkaar kan bewegen. Dit type topper is ideaal als je een verstelbaar bed hebt. Zo kan een kant omhoog, terwijl de andere kant vlak blijft.

Naast splittoppers verkoopt Leen Bakker ook speciale hoeslakens voor splittoppers.

Een split topdekmatras kan los van elkaar bewegen

Hoe onderhoud je jouw topdekmatras?

De meeste topdekmatrassen zijn voorzien van een rits. Hierdoor kan je de hoes van de topper eenvoudig wassen. Was je hoes regelmatig, hierdoor zal je topper langer fris blijven en langer mee gaan. Raadpleeg altijd eerst het wasvoorschrift.

Een aantal onderhoudtips:

 • checkbox Was de hoes regelmatig op de juiste temperatuur
 • checkbox Gebruik een molton of hoeslaken ter bescherming van je topper en matras
 • checkbox Verschoon regelmatig je beddengoed en was het op de juiste temperatuur
 • checkbox Sla je dekbed open zodra je uit bed gaat. Hierdoor kan zowel de topper als het matras goed luchten
 • checkbox Sommige toppers zijn ook geschikt om te keren. Kijk goed op het etiket of het mogelijk is om jouw topper te keren

Kan je een topdekmatras chemisch laten reinigen?

Sommige toppers zijn geschikt om chemisch te laten reinigen. Of jouw topper chemisch gereinigd kan worden kan je terugvinden op het productlabel of op de verpakking.

Hoe lang gaat een topdekmatras mee?

Met een topdekmatras verleng je de levensduur van je matras, maar hoe lang gaat een topper zelf mee? Dat is afhankelijk van het type topper dat je hebt. Gemiddeld gaat een topper 5 tot 10 jaar mee.

Naast de levensduur van de topper geldt op alle toppers ook een garantie. Hoe lang de garantieperiode geldig is varieert per topper van 3 tot 10 jaar.


Bijpassende producten
Welk hoeslaken past bij mijn topdekmatras? Ook hierbij is het belangrijk om jouw keuze op je persoonlijke wensen af te stemmen. Zo geeft badstof meer warmte en voelt katoen koeler aan. Onze lakens zijn verkrijgbaar in alle maten: van hoeslakens voor topdekmatrassen tot matrassen tot een hoogte van 30 cm en lengte van 220 cm.

Wanneer heb ik een molton nodig?

Een molton zorgt niet alleen voor bescherming van je matras en topper. Het houdt de topper ook nog eens op zijn plaats op het matras. Naast dat het bescherming biedt, zorgt een molton er ook voor dat je matras en topper langer mee gaan.
Een molton zorgt er namelijk voor dat vocht gedurende de nacht wordt geabsorbeerd en goed wordt afgevoerd. Hierdoor trekt het vocht minder snel in het matras en blijven je topper en matras langer fris.