Leen Bakker logo
  • Mijn op maat overzicht
  • Klantenservice
  • Bekijk folders
  • Vacatures
  • Advies en inspiratie
Winkels
Winkelwagen
10% EXTRA korting op je aankoop? Klik hier
Geldig t/m 02-10. m.u.v. Prijstoppers, Easy, Stock collecties, 3=1 dekbedovertrekken actie

Gordijnen wassen: lees onze tips en volg het stappenplan

Gordijnen op maat

Hoe vaak moet ik mijn gordijnen wassen?

Gordijnen wassen, niet de meest leuke klus. We raden je dan ook aan om je gordijnen niet te vaak te wassen. Een keer per jaar of een paar keer per jaar is meer dan genoeg. Hoe je je gordijnen moet wassen is afhankelijk van het materiaal.

Gordijnen die je beter niet kunt wassen zijn linnen gordijnen, velours gordijnen en gordijnen met een coating.

Linnen gordijnen kunnen erg krimpen en velours gordijnen kunnen verkleuren in de wasmachine. Ook kan bij velours gordijnen de stof hard worden, waardoor ze haar luxe uitstraling verliest.

Gordijnen met een volledig verduisterende coating of voering mag je niet wassen omdat deze coating niet wasmachine bestendig is. Deze kun je het beste afnemen met een droge of licht vochtige doek.

Stappenplan gordijnen wassen

1. Gordijnen stofvrij maken

Voordat je je gordijnen gaat wassen klopt je ze eerst grondig uit, zodat het ergste stof er uit is. Gordijnen zijn vaak een bron van stof, zeker bovenaan. Uitkloppen doe je liever niet binnen.

Haal de gordijnen van de rail en klop ze buiten goed uit. De gordijnhaakjes kan je al verwijderen, bewaar deze apart zodat ze niet verstopt raken in het wasmachine.

Wil je de gordijnhaken er toch aan laten zitten? Doe dan een kussensloop om de bovenkant van de gordijnen en bind deze strak vast met een postelastiek.

2. Controleer het wasvoorschrift

Net als bij kleding controleer je bij gordijnen ook eerst het wasvoorschrift. Linnen heeft een ander wasvoorschrift dan katoen. Het kan ook zijn dat de gordijnen alleen chemisch gereinigd mogen worden.

Controleer ook altijd de temperatuur waarop je de gordijnen kunt wassen.

Hoe je jouw gordijnen moet wassen staat op het wasvoorschrift. Was je gordijnen te heet, dan kunnen ze krimpen. Hoe veel jouw gordijnen kunnen krimpen staat aangegeven bij het product of op de verpakking. Het percentage dat gordijnen kunnen krimpen is afhankelijk van het soort materiaal.

3. Gordijnen wassen

Zodra je weet hoe je jouw gordijnen het beste kunt wassen vul je je wasmachine. Let op dat je de wasmachine voor maximaal ⅓ vult. Hierdoor komen je gordijnen minder gekreukt uit het wasmachine. Let bij het gebruik van wasmiddel er op dat je niet te veel gebruikt. Eventueel kan je een wasmiddel voor fijne was gebruiken.

Was gordijnen op een lage temperatuur en maximaal op 30 graden, tenzij op de verpakking staat aangegeven dat ze heter gewassen mogen worden.

Heb je gekleurde gordijnen? Let er dan op dat je geen wasmiddel voor witte was gebruikt. Hierdoor kunnen de gordijnen bleken.

4. Gordijnen weer ophangen

Zodra de gordijnen gewassen zijn kan je ze terug ophangen. Hang de gordijnen nat op, hierdoor ontstaan er minder kreukels.

Op zoek naar nieuwe gordijnen?

Zijn jouw gordijnen na een wasbeurt toch toe aan vervanging. Bekijk dan al onze kant en klaar gordijnen of onze gordijnen op maat.

Gordijnen

Meer gordijnen advies en inspiratie

Gordijnen

Gordijnen advies

voor het kopen van gordijnen

Verduisterende gordijnen met inbetweens

Gordijnen

kant & klaar

Gordijnen

Gordijnen

op maat