Leen Bakker logo
  • Mijn op maat overzicht
  • Klantenservice
  • Bekijk folders
  • Vacatures
  • Advies en inspiratie
Winkels
Winkelwagen
2+1 GRATIS op alle woonaccessoires*
*Geldig op alle producten met een 2+1 kortingslabel

Praktisch: do’s en don’ts gordijnen bestellen

Gordijnen

Gordijnen geven je woon- of slaapkamer sfeer. Je kunt met het licht spelen én ze bieden privacy.

Met deze do’s en don’ts haal jij het maximale uit jouw gordijnen

Bekijk ook ons uitgebreid advies over gordijnen >

Do: denk goed na over de stof

Welke stof je kiest is natuurlijk een kwestie van smaak. Bedenk alleen wel wat je wil bereiken met het gordijn. Wil je verduisteren of isoleren? Kies dan voor een verduisterend of gevoerd gordijn. Het voordeel van gevoerde gordijnen is dat ze minder snel verkleuren en langer mee gaan. Wil je het licht filteren en zorgen voor privacy? Dan zijn vitrages de beste optie.

Don’t: zorg ervoor dat je gordijnen niet te kort zijn

Te korte gordijnen zijn net als een té korte broek. Zonde! Zorg er daarom altijd voor dat je gordijnen net iets boven de vloer hangen.

Meten is weten. Wij adviseren om elke meting voor de zekerheid 2 keer te doen en altijd op 3 plaatsen te meten. Houd daarbij de kleinste afmeting aan. Let bovendien op vensterbanken en verwarmingen, zodat de gordijnen mooi vrij kunnen hangen. Meer meetinstructies vind je bij ons advies over gordijnen op maat.

Komt je gordijn tot op de vloer? Trek dan 2 cm van de hoogtemaat af zodat het gordijn vrij hangt. Houd in een nieuw huis rekening met de dikte van een nog aan te brengen vloer of plafond. Zware stoffen, of stoffen van natuurlijke vezels zoals katoen, kunnen bovendien iets gaan uithangen. Bij deze stoffen is het te adviseren om 3 cm van de hoogtemaat af te trekken.

Vind je het opmeten lastig en twijfel je of je wel de goede maat hebt? Maak dan gebruik van onze inmeetservice en laat een van onze specialisten bij jou thuis komen om jouw ramen op te meten. Zo weet je zeker dat het product wat je bestelt de juiste afmetingen heeft.

Gordijnen woonkamer

Do: denk na over hoe je de gordijnen op wil hangen

Als je denkt dat je er al bent bij het kiezen van de stof, dan heb je het mis. Denk ook goed na over het type ophangsysteem. Gordijnen kunnen namelijk op verschillende manieren opgehangen worden: aan een roede of rails.

Gordijnrails

Meet bij een rail de hoogte vanaf de bovenkant van de rail tot op de vloer. Bij ophanging aan een roede met gordijnringen plaats je het begin van de rolmaat in de ring. Meet vanaf daar tot aan de gewenste lengte.

Tip: wil je de rails buiten het zicht houden? Denk dan eens na over een gordijnkoof. Deze plaats je over de rails heen, zodat deze onzichtbaar wordt.

Gordijnroede

Wil je een opvallend ophangsysteem? Kies dan voor de gordijnroede. Deze zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, materialen en afmetingen.

Wil je een gordijn op roede zonder gordijnringen maar met een tunnel? Dan meet je vanaf de bovenkant van de roede tot de gewenste lengte. Houd rekening met de dikte van de roede: afhankelijk hiervan wordt het gordijn korter.

Gordijnen op maat

Do: denk van tevoren na over het type plooi dat je wil

Je kunt kiezen uit verschillende afwerkingen om je gordijnen op te hangen. De afwerkingsmogelijkheden verschillen van elkaar in het type plooi. Welke afwerking je kiest, hangt af van je smaak en de stof die je voor je gordijnen kiest.

Rimpelband

Bij een rimpelbandafwerking wordt aan de bovenkant van de gordijnen een rimpelband gestikt. Door het aantrekken van de touwtjes die in het band zitten, kun je de gordijnen naar eigen wens plooien.

Enkele plooi

Een enkele plooi wordt vaak toegepast bij stoffen met een opvallend patroon of een lengtestreep. Het patroon blijft dan mooi zichtbaar, want het gordijn hangt strakker. Ook wanneer een stof dikker is, zoals een aantal verduisterende stoffen, adviseren wij een enkele plooi.

Dubbele-/vlinderplooi

Een dubbele plooi oogt luxer dan een enkele plooi. Een gordijn met een dubbele plooi hangt over het algemeen ook mooier in de plooi, omdat er meer stof in verwerkt zit. Hoe soepeler de stof, hoe mooier het gordijn hangt.

‘Wist je dat de luchtvochtigheid in huis invloed heeft op de hoogte van de gordijnen? Ze kunnen iets krimpen of wat langer worden.’

Don’t: gordijnen voor eenzelfde ruimte apart van elkaar bestellen

Wil je gordijnen in dezelfde kleur voor één ruimte? Bestel ze dan in één keer. Op deze manier weet je zeker dat de gordijnen uit dezelfde wassing en kleuren zijn gemaakt. Eindresultaat: minder kans op kleurverschil.

Gordijnen

Bestel je gordijnen eenvoudig op maat

Nu je weet waar je rekening mee moet houden, wordt het bestellen een eitje! Bestel je gordijnen of raamdecoratie eenvoudig online. Kies je stof en kleur, het ophangsysteem, de plooi en afmeting en bestel!

Meer advies

Gordijnen en raamdecoratie advies aan huis

Meer advies voor het kopen van gordijnen

Meetinstructies gordijnen en raamdecoratie