Alles waar je op moet letten bij het kopen van je plisségordijnen

De keuze in raamdecoratie is groot. Zo heb je naast de rolgordijnen of jaloezieën ook plisségordijnen. Plisségordijnen zijn veelzijdig en verfrissend om te zien. Naast praktisch kunnen je plisségordijnen ook echt iets toevoegen aan je interieur. Ze zijn een perfecte oplossing voor ramen in alle maten en vormen.

Verschillende soorten en maten plisségordijnen

Onze collectie plisségordijnen is gemaakt van verschillende stoffen. Zo past de ene stof beter in de woonkamer dan de andere. Je kunt kiezen uit:

Transparante plisségordijnen

De naam zegt het eigenlijk al, maar transparante plisségordijnen zijn gordijnen die veel licht doorlaten. Ze zijn perfect wanneer je jouw raam wel wilt bekleden maar ook uitzicht wilt behouden. Transparante plisségordijnen zijn vooral geschikt in een ruimte waar extra privacy niet nodig is.

Halftransparante plisségordijnen

Ook wel semi-transparante plisségordijnen genoemd. Deze variant komt het meeste voor. Ze laten genoeg daglicht door zonder dat je inkijk hebt. S’avonds zijn vanaf buiten naar binnen nog wel schimmen te zien. Als je dit liever niet hebt kun je ervoor kiezen om extra overgordijnen te nemen om deze ‘s avonds dicht te kunnen doen. Halftransparante plisségordijnen zijn het meest geschikt in de woonkamer, eetkamer of in de keuken.

Alle halftransparante gordijnen >

Verduisterende plisségordijnen

Verduisterende plisségordijnen zijn zeer geschikt voor de slaapkamer of een andere ruimte waar het donker moet zijn. Bij verduisterende plisségordijnen zijn een aantal zaken om rekening meer te houden om de ruimte zo goed mogelijk te verduisteren:

  • Kies voor een donkere stof.
  • Bij plissé valt er altijd restlicht door bijvoorbeeld de koordgaatjes. Als je kiest voor een dubbele stof, ook wel honingraat genoemd, is dit niet het geval.

Let op: Langs de stof van de plisségordijnen kunnen alsnog lichtkieren ontstaan.

Alle verduisterende gordijnen >

Plisségordijnen met een Metallic coating

Stoffen met een Metallic coating zijn goede licht- en warmtewerende stoffen. Ideaal als je veel zoninval hebt en hierdoor een kamer erg warm kan worden.

Bij stoffen die voorzien zijn van een gemetalliseerde coating moet contact met water vermeden worden, omdat de coating hierdoor kan beschadigen.

Plisségordijnen met een Perlex coating

Stoffen met een perlex coating zijn goede licht- en warmtewerende stoffen en kunnen toegepast worden in vochtige ruimtes. Deze plisségordijnen zijn dus geschikt voor in de badkamer.

Plisségordijnen voor een dakraam

Voor schuine dakramen kun je plisségordijnen op maat laten maken. Deze rolgordijnen zijn geschikt om in of op het dakraam te plaatsen. Heb je een dakraam van het merk Velux? Dan hebben we gordijnen die hier speciaal voor gemaakt zijn. Ook voor andere dakramen zijn onze plisségordijnen op maat geschikt. Plisségordijnen voor een dakraam worden vaak geplaatst op een slaapkamer of op zolder.

Maak je plisségordijn voor een dakraam op maat >

Plisségordijnen voor een draaikiepraam

Plisségordijnen kunnen ook op een draaikiepraam gemonteerd worden. Kies voor een plisségordijn met zijgeleiding. Bij zijgeleiding worden de plisségordijnen aan de zijkant bevestigd en begeleid. Zo blijft het plisségordijn netjes langs het raam lopen als je het kantelt. Plisségordijnen speciaal voor een draaikiepraam zijn op maat te maken. Je kunt bij een draaikiepraam kiezen uit een transparant, lichtdoorlatend of verduisterend stof.

Maak je plisségordijn voor een draaikiepraam op maat >

Keuze in uitvoering van de plisséstof

We noemde ze net al even bij de verduisterende stof, plisségordijnen zijn er in een enkele stof (plisséstof) en dubbele stof (duplistof).

Een plisségordijn met enkele stof zorgt voor een sfeervolle uitstraling en een natuurlijke lichtinval. Je ziet door dit gordijn de bedieningskoorden lopen.

Dubbele stof betekent dat het plisségordijn wordt uitgevoerd met twee lagen stof, wat zorgt voor een vermindering van het warmteverlies met 25%. De bedieningskoorden zijn hier niet zichtbaar.

Een top-down of top-down/button-op plisségordijn?

Naast de plisséstof is ook het plisségordijn in zijn geheel er in twee varianten. Er is een standaard variant (alleen top-down) en een top-down/bottom-up plisségordijn.

Top down plisségordijn

Kies je voor een regulier model, dan zit de plisséstof aan de bovenzijde van de rail vast, hierdoor is het plisségordijn eenvoudig te openen en te sluiten van boven naar beneden.

Top-down/bottom-up plisségordijn

Wil je zelf spelen met de lichtinval en de privacy dan kan je kiezen voor een model top-down/bottom-up. Het gordijn werkt dan als een soort accordeon. De plisséstof zit los van de bovenzijde van de rail; het plisségordijn kan van boven naar beneden geopend worden, maar ook andersom.

Alle top-down buttom-up plisségordijnen >

Type bediening van je plisségordijn

Er zijn verschillende manieren om je plisségordijn te bedienen.

Vrijhangend

Dit model is ideaal voor een recht raam. Bij een vrijhangend plisségordijn is het gordijn alleen aan de bovenkant bevestigd. Je kunt het plisségordijn dus van het raam afhalen aan de onderkant.

Zijgeleiding

Een zijgeleiding is perfect voor een deur, dakraam of draaikiepraam. De zijgeleiding zorgt ervoor dat de plissé is gefixeerd in het kozijn. Zo blijft het gordijn altijd netjes in het raam hangen en zal het niet klapperen.

Met een greep

Als je een plisségordijn zonder touwtjes wilt kies je voor een greep. Deze greep zit onderaan het plisségordijn bevestigd. Je trekt hiermee het plisségordijn naar beneden en duwt het weer naar boven.

Met een koord

Je kunt ook kiezen voor bediening met een optrekkoord. Dit koord zit aan de zijkant van het plisségordijn en gebruik je om het gordijn te laten vieren en op te trekken.

Hoe meet ik mijn raam op?

Besteed de nodige aandacht aan het opmeten van je raam voordat je een plisségordijn besteld. Vooral als je deze op maat laat maken of wilt inkorten. Om het plisségordijn op te hangen dien je het gordijn van te voren in zowel de breedte als de hoogte te meten.

Let op: Leen Bakker kan niet aansprakelijk worden gesteld voor fouten in de door jou opgegeven maten. Controleer je meetgegevens altijd zorgvuldig.

Je plisségordijn ‘in de dag’ en ‘op de dag’ meten

Je kunt je raamdecoratie op twee manieren bevestigen. Als je je raamdecoratie in de de dag bevestigt, dan hangt deze in het kozijn. Wanneer je de raamdecoratie op de dag monteert dan hangt deze over het raamkozijn heen.

Handig om bij je te hebben als je gaat opmeten:

  • een rolmaat
  • een pen of potlood
  • een papier om de maten te noteren

Plisségordijn in de dag opmeten

Meet de breedte van het raamkozijn. Meet altijd op 2 verschillende plaatsen en kies hierbij de kleinste maat. Trek hier vervolgens 0,5 cm vanaf. Je wilt niet dat het plisségordijn knelt tussen het raamkozijn.

Meet vervolgens de hoogte op 2 verschillende plaatsten en kies hierbij de grootste maat. Meet vanaf de bovenkant van het kozijn tot de vensterbank of tot de vloer.

Plisségordijn op de dag opmeten

Meet de breedte van het raamkozijn van muur tot muur. Meet altijd op 2 verschillende plaatsen en kies hierbij de grootste maat. Tel hier vervolgens 3 à 4 cm bij op om het plisségordijn te laten overlappen.

Meet vervolgens de hoogte op 2 verschillende plaatsten en kies hierbij de grootste maat. Meet vanaf de bovenkant van het kozijn tot de vensterbank of tot de vloer.

Maak je plissegordijnen op maat in onze configurator

We hebben een collectie met standaardmaten plisségordijnen. Is je raam een ander formaat dan de standaard formaten die we aanbieden? Dan kun je een plisségordijn op maat laten maken of laten inkorten in onze configurator.

Raamdecoratie op maat

Als je kiest voor raamdecoratie op maat heb je de volledige keus tussen type raam, soort plisségordijn, stof, breedte & hoogte en het bedieningsmechanisme.

Naar de plisségordijn op maat configurator >

Raamdecoratie inkorten

Inkorten geldt voor de breedte van de plisségordijn. Je kiest een standaard breedtemaat en laat deze vervolgens inkorten tot de maat die past in jouw raamkozijn of op jouw raamkozijn. Het is alleen mogelijk om plisségordijnen voor een recht raam in te korten. Het inkorten van een plisségordijn gebeurd in onze configurator na het kiezen van je stof.

Naar de plisségordijn inkort configurator >

Hoe monteer je plisségordijnen?

De montagehandleiding van onze plisségordijnen vind je altijd in de verpakking van het product. Je kunt bij de montage op voorhand kiezen uit twee opties:

Bevestiging met klemsteunen

Klemsteunen zijn er om je plisségordijn eenvoudig te plaatsen op een (kunststof) kozijn. Deze steunen klem je op het draaibare deel van een raam of deur. Boren of schroeven is dus met deze klemmen niet nodig.

Bevestiging zonder klemsteunen

Zonder klemsteunen boor of schroef je je plisségordijn aan het kozijn, de wand of plafond. Dit is voornamelijk bij een recht raam zonder kunststof kozijnen.

Plisségordijnen schoonmaken doe je zo

Het is belangrijk om regelmatig je rolgordijnen schoon te maken om ervoor te zorgen dat ze zo lang mogelijk van goede kwaliteit blijven.

Je plisségordijnen trekken voornamelijk stof aan. Het stof op plisségordijnen is eenvoudig te verwijderen met een plumeau of een stofdoek. Gebruik liever geen stofzuiger, aangezien deze het plisségordijn kan beschadigen.

Heb je een vlek in je plisségordijn? Neem deze dan af met een lauwwarm sopje en een vochtige doek. Controleer wel goed of je plisségordijn geen metallic coating heeft. Het water kan ervoor zorgen dat deze coating gaat roesten en beschadigd.

Is je rolgordijn echt vies? Dan kun je ervoor kiezen om deze met de hand te wassen. Maak je plisségordijn los en leg deze in een bad van lauwwarm water en niet-synthetische wasmiddel. Laat de stof maximaal twee uur in het water liggen en spoel de stof voorzichtig af zodat alle zeepresten zijn verdwenen. Laat de stof vervolgens goed drogen en zorg ervoor dat de vouwen intact blijven.

Blij met je aankoop? Deel je raamdeco met #leenbakker of tag ons in je foto!