Gordijnen op maat: in 3 stappen van opmeten tot ophangen

Met gordijnen en raamdecoratie breng je sfeer in je huis. Niets is zo ongezellig als een raam zonder aankleding. Iedereen kan bij je binnen kijken en ’s avonds is een raam een donker gat in je interieur. In onze winkels en onze webshop vind je vele verschillende gordijnstoffen, rolgordijnen, lamellen en kant en klaar gordijnen voor iedere ruimte in huis. Creëer de sfeer die jij wenst.

Kijk voor specifiek advies voor gordijnen of raamdecoratie op de volgende pagina's:

In 3 handige stappen leggen we je uit waar je op moet letten bij het kopen van nieuwe gordijnen op maat:

1. Meetinstructies

Tips en tricks om een gordijn op te meten

  1. Maak gebruik van een metalen rolmaat want deze is maatvast. Neem een rolmaat die lang genoeg is om alles in een keer op te meten.
  2. Doe elke meting voor de zekerheid 2 keer en meet altijd op 3 punten
  3. Houd altijd de kleinste afmeting aan
  4. Het beste is om de maten op te meten als de rail of roede al hangt.

2. Kies de plooi

Kies je type gordijn

Je nieuwe gordijnen zijn helemaal compleet met een mooi ophangsysteem. Welk gordijn je ook kiest, het brede assortiment ophangsystemen van Leen Bakker biedt een fraaie oplossing voor elk gordijn. Rails en roedes zijn er in veel verschillende kleuren, materialen en vormen. Natuurlijk met alle bijpassende onderdelen.

Plooi gordijnen

Dit zijn gordijnen met een vaste tussenruimte afgewisseld met een plooi. Door de tussenruimte in het gordijn kunnen de gordijnen geopend en gesloten worden. Er zijn verschillende plooien mogelijk zoals een enkele plooi, een vlinderplooi of een tripel-plooi.

Gordijnen met ringen

Gordijnen met zeilringen vallen prachtig. De gordijnen plooien mooi omdat de stof om en om naar voor en naar achter om de roede heen vouwt. Daarbij nemen de gordijnen minder ruimte in aan de zijkanten van het raam als ze opengeschoven zijn. De ringen zijn in diverse kleuren verkrijgbaar, in 25 en 40 mm doorsnede.

Wave gordijn

Bij een wave gordijn worden golven in de gordijnen gemaakt waardoor ze net zo mooi vallen als een gordijn met ringen.

Vouwgordijn

Het vouwgordijn is een strakke aankleding van het raam. Het heeft aan de bovenkant geen toeslag voor plooien of rimpels. De gordijnen worden opgetrokken met koorden en ringen. Vouwgordijnen worden meestal in de dag gehangen en zijn daarom goed te combineren met andere gordijnen.

3. Ophang instructie

Je kunt kiezen uit verschillende afwerkingen om je gordijnen op te hangen. De afwerkingsmogelijkheden verschillen van elkaar in het type plooi. Welke afwerking je kiest, hangt af van je smaak en de stof die je voor je gordijnen kiest.

Enkele plooi

Een enkele plooi wordt vaak toegepast bij stoffen met een opvallend patroon of een lengtestreep. Het patroon blijft dan mooi zichtbaar, want het gordijn hangt strakker. Ook wanneer een stof dikker is, zoals een aantal verduisterende stoffen, adviseren wij een enkele plooi.

Dubbele plooi

Een dubbele plooi oogt luxer dan een enkele plooi. Een gordijn met een dubbele plooi hangt over het algemeen ook mooier in de plooi, omdat er meer stof in verwerkt zit. Hoe soepeler de stof, hoe mooier het gordijn hangt.

Rimpelband

Bij Rimpelband afwerking wordt aan de bovenkant van de gordijnen rimpelband gestikt. Door het aantrekken van de touwtjes die in het band zitten, kun je de gordijnen naar eigen wens plooien.