Leen Bakker logo
 • Mijn op maat overzicht
 • Klantenservice
 • Bekijk folders
 • Vacatures
 • Advies en inspiratie
Winkels
Winkelwagen
2+1 GRATIS op alle woonaccessoires*
*Geldig op alle producten met een 2+1 kortingslabel

Tuinmeubelen schoonmaken en onderhouden

Tuin loungeset

Om tuinmeubelen te beschermen en langer mooi te houden kan je deze het beste ieder seizoen schoonmaken en onderhouden. Heb je net nieuwe tuinmeubelen? Dan begin je direct met de behandeling met een lak, beits of olie. Hierdoor zijn je nieuwe tuinmeubelen direct beschermd tegen regen, vuil en zonlicht.

Wanneer kan je het beste je tuinmeubelen onderhouden?

Het onderhouden van tuinmeubelen kan zowel aan het einde of aan het begin van het tuinseizoen. Tip: Nieuwe tuinmeubelen behandel je het beste aan het begin van het tuinseizoen met een lak, olie of beits. Hierdoor bescherm je ze zolang ze buiten staan.
Aan het einde van het seizoen maak je je tuinmeubelen weer schoon en verwijder je al het vuil. Hierna kan je je tuinmeubelen netjes afdekken of binnen opbergen. Bekijk alle tuinmeubelhoezen of bekijk alle tuinhuizen en opbergboxen.

Hoe onderhoud je je tuinmeubelen?

Hoe je tuinmeubelen onderhoudt is afhankelijk van het materiaal waar je tuinmeubelen van zijn gemaakt. Teakhout vraagt om ander soort onderhoud dan aluminium tuinmeubelen.

Ga direct naar

Aluminium loungeset Ardeche

Aluminium loungesets

Gebruik onze onderhoudsmiddelen

Suns tuinmeubel reiniger - 500 ml product

Suns tuinmeubel reiniger - 500 ml

(0)

17,9513,00

Op werkdagen voor 22:00 uur besteld, morgen in huis

Suns textiel protector - 500 ml product

Suns textiel protector - 500 ml

(0)

24,9518,00

Op werkdagen voor 22:00 uur besteld, morgen in huis

Suns textielreiniger - 500 ml product

Suns textielreiniger - 500 ml

(0)

17,9513,00

Op werkdagen voor 22:00 uur besteld, morgen in huis

Suns tuinmeubel protector - 500 ml product

Suns tuinmeubel protector - 500 ml

(0)

24,9518,00

Op werkdagen voor 22:00 uur besteld, morgen in huis

Suns hout reiniger - 1000 ml product

Suns hout reiniger - 1000 ml

(0)

29,9920,00

Op werkdagen voor 22:00 uur besteld, morgen in huis

AlleenOnline
Suns hout protector - 1000 ml product

Suns hout protector - 1000 ml

(0)

37,9927,50

Dit artikel wordt binnen 20 weken bezorgd

Aluminium loungeset Ardeche
Wicker loungeset Malaga

Hoe onderhoud je aluminium tuinmeubelen?

Aluminium tuinmeubelen of loungesets zijn vaak onderhoudsvrij, maar niet onderhoudsarm. Om de levensduur van je tuinmeubelen te verlengen is het verstandig om je tuinmeubelen te onderhouden.

Aluminium tuinmeubelen schoonmaken

Je maakt het aluminium tuinmeubel schoon door deze af te spuiten met water of ze af te nemen met een doekje en sop. Gebruik bij het schoonmaken van aluminium bij voorkeur een zachte doek of spons. Zo voorkom je krasvorming in het materiaal.

Benodigdheden aluminium schoonmaken:

 • Emmer

 • Water

 • Doek of spons

 • Groene zeep

Hoe onderhoud je wicker tuinmeubelen?

Wicker heeft een natuurlijk uitstraling en is vaak gemaakt van kunststof materiaal. Wicker of vlechtwerk tuinmeubelen zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Maar om zo lang mogelijk van je tuinmeubelen te genieten heeft ook wicker soms een onderhoudsbeurt nodig.

Wicker tuinmeubelen schoonmaken

Wicker meubelen kun je het beste onderhouden met water en groene zeep of een onderhoudsproduct speciaal voor Wicker. Is jouw tuin- of loungeset erg vuil geworden? Je kan deze ook schoonmaken met een tuinslang of drukreiniger.

Benodigdheden wicker schoonmaken:

 • Emmer

 • Water

 • Borstel of spons

 • Groene zeep

 • Tuinslang of drukreiniger

 • Reinigingsproduct voor wicker of textyleen

Bamboe loungeset Tarifa met roze kussens
Houten tuinset met zwarte stoelen

Hoe onderhoud je bamboe tuinmeubelen?

Voor bamboe geldt net als voor andere houten tuinmeubelen dat het goed is om deze te onderhouden. Hierdoor blijven bamboe tuinmeubelen langer mooi en gaan ze langer mee.

Bamboe tuinmeubelen schoonmaken

Bamboe tuinmeubelen kan je het beste onderhouden door deze te behandelen met een bamboe olie of een bamboe beits of lak. Maak je bamboe tuinmeubelen eerst goed schoon met een onderhoudsproduct speciaal voor bamboe. Gebruik hiervoor een zachte doek of spons. Wanneer je het tuinmeubel goed hebt gereinigd kan je het behandelen met olie, lak of beits speciaal voor bamboe. Volg hierbij altijd de gebruiksaanwijzing van het product.

Benodigdheden bamboe schoonmaken:

 • Zachte doek of spons

 • Onderhoudsproduct voor bamboe tuinmeubelen

 • Kwast

 • Olie, lak of beits voor bamboe

Hoe zie je dat bamboe aan onderhoud toe is? Bamboe kan net als (teak)hout grijs verkleuren als het toe is aan onderhoud. Dit vergrijzen of verweren ontstaat doordat er onder invloed van zonlicht en regen kleine barstjes ontstaan in het hout.

Kan bamboe in de winter buiten blijven staan?

Bamboe kan je ‘s winters beter binnen zetten. Bamboe is van binnen namelijk hol. In deze holle ruimtes kan vocht trekken, wat in de winter kan bevriezen. Doordat het water uitzet kan het bamboe kleine scheurtjes krijgen. Voor bamboe tuinmeubelen geldt ook dat deze niet luchtdicht mogen worden opgeborgen. Zorg er altijd voor dat de tuinmeubelen kunnen blijven ademen.

Hoe onderhoud je houten tuinmeubelen?

Het weer beïnvloedt je houten tuinmeubelen. Door regen en zonlicht kunnen houten tuinmeubelen grijs verkleuren, maar ook minder waterafstotend worden. Hierdoor gaat de kwaliteit van het hout achteruit. Tuinmeubelen onderhoud je zodat ze langer mooi blijven en langer mee gaan. Als je houten tuintafel of tuinbank donkere of zwarte vlekken vertoont wordt ook wel gezegd dat ‘het weer er in zit’.

Houten tuinmeubelen schoonmaken

Bij het schoonmaken van je houten tuinmeubelen is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken.

Teakhouten tuinmeubelen schoonmaken

Als je je teakhouten tuinmeubelen onderhoudt zullen ze langer mooi blijven en meegaan. Bij teakhouten meubelen is het voldoende om dit twee keer per jaar te doen. Als je er voor kiest om je teakhouten tuinmeubelen niet te onderhouden zullen deze door de zon en het weer verkleuren en worden dan grijs. Voor teakhout kan je het beste soda en een harde borstel gebruiken.

Benodigdheden hout schoonmaken:

 • Emmer

 • Water

 • Borstel

 • Spons of doek

Rotan loungeset Grimaud
Loungefauteuil Formentera

Hoe onderhoud je rotan en rieten tuinmeubelen?

Rotan tuinmeubelen worden gemaakt van riet. Anders dan bij bamboe is rotan niet hol van binnen. Net zoals bij andere houtsoorten kan rotan verweren en beschadigen.

Rotan en rieten tuinmeubelen schoonmaken

Bij het schoonmaken van je rotan tuinmeubelen is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken.

Benodigdheden rotan/riet schoonmaken:

 • Emmer

 • Water

 • Zachte doek of spons

 • Groene zeep

 • Kwast

 • Lak of beits voor tuinmeubelen

Kan rotan en riet altijd buiten blijven staan?

Rotan of rieten tuinmeubelen kan je na de zomer het beste binnen zetten. Hierdoor blijven je tuinmeubelen langer mooi. Bij rotan of rieten tuinmeubelen is het van belang dat je deze goed laat drogen voordat je ze afdekt. Wanneer je tuinmeubelen niet goed droog zijn, kan dit er voor zorgen dat er schimmel ontstaat. Zorg er ook altijd voor dat er voldoende lucht bij kan, zodat je tuinmeubelen kunnen ademen. Een kunstriet zoals wicker kan het hele jaar door buiten blijven staan. Dit materiaal is onderhoudsvriendelijk.

Hoe onderhoud je kunststof tuinmeubelen?

Ook voor kunststof tuinmeubelen geldt: bescherm je tuinmeubelen tegen regen, zonlicht en vuil. Hierdoor gaan ze langer mee en blijven ze langer mooi. Het voordeel van kunststof loungeset of kunststof tuinstoelen is dat ze onderhoudsvriendelijk zijn, gaan lang mee en zijn ook nog eens licht van gewicht. Vaak zijn kunststof tuinstoelen ook stapelbaar. Het voordeel hiervan is dat het weinig ruimte in neemt bij het opbergen.

Kunststof tuinmeubelen schoonmaken

Gebruik bij het schoonmaken van kunststof tuinstoelen of tuintafels nooit een schuurmiddel of andere harde materialen. Door het gebruik van harde materialen komen en kleine scheurtjes in het kunststof waardoor vuil nog meer hecht. Het beste kan je kunststof tuinmeubelen schoonmaken met een sopje of een aanbevolen reinigingsproduct.

Benodigdheden kunststof schoonmaken:

 • Emmer

 • Water

 • Doek of spons

 • Groene zeep

 • Reinigingsproduct voor kunststof meubelen

Kunnen kunststof tuinmeubelen buiten blijven staan?

Het wordt afgeraden om kunststof meubelen het hele jaar buiten te laten staan. Kunststof tuinmeubelen kunnen door invloeden van het weer en voornamelijk door de zon verkleuren. Hierdoor kunnen tuinstoelen bijvoorbeeld vaal ogen. De meeste tuinmeubelen zijn behandeld met een UV-lak, deze lak gaat verkleuring tegen. Wil je kunststof tuinmeubelen zo lang mogelijk mooi houden, zet ze dan binnen of maak gebruik van een beschermhoes.

Meer advies & inspiratie

Opbergen tuinmeubelen